Star Wars Force Commander ikon

Star Wars: Force Commander İndiriliyor

Dosya indiriliyor lütfen bekleyiniz... İndirme işlemi başlamadıysa lütfen yandaki tekrar indir butonunu kullanın
TEKRAR İNDİR

“Bir uzay rüyası…”

Star Wars’ı artık hepimiz biliyoruz ki zaten bilmeyeni de dövüyorlar. Senelerdir Bilim-Kurgu camiasında top koşturan Star Wars, oyuncaklarından filmlerine kadar birçok ürün ile hayatımıza girdi. Artık uzay savaşçılarını çarşaf desenlerinde, oturma gruplarında yani hemen hemen her yerde görebiliyoruz. Tabi ki, kaçınılmaz olarak video oyunlarının içerisine de girmiş durumda. Hatta öyle ki Star Wars’ı FPS oyunlarından RTS (Gerçek Zamanlı Strateji)’lere kadar ve hatta yarış oyunlarına kadar –yanlış duymadınız her alanda görebilirsiniz. Peki, Star Wars: Force Commander nasıl bir oyundur, bıkıp usandırır mı yoksa özgün bir oyun mudur? Şimdi dilerseniz hep beraber göz atalım.

Öncelikle Star Wars: Force Commander’de Star Wars filmlerinde gördüğünüz hemen hemen her şeyi bulacaksınız. Issız ve uçsuz bucaksız gezegen arazileri, ağır bir atmosfer falan. Hatta kocaman vadiler, tepeler, yamaç ve sırtlar ile tam bir jeoloji şöleni yaşayacaksınız. Bir strateji oyunu için –hele ki 3D olduğunu vadeden- elbette güzel grafikler aramakta haklısınız. Bana soracak olursanız da oyunun grafikleri güzel ama siz yine de olağanüstü grafikler beklemeyin. Harita da oldukça güçlü hazırlanmış. Görüntüyü çok fazla yakınlaştırabiliyorsunuz, öyle ki ta araziyi tepeden gören bir topografya haritasından karakterin yüz şekline kadar yakınlaştırma yapmak mümkün. Zaten bu kadar girift bir arazinin oyun gidişatına etki etmemesini beklemek yanlış olurdu. Arazi, oyun gidişatı ile doğrudan etkili. Yani iyi bir oyun çıkarmak için jeolojiyi iyi kullanmak zorundasınız. Hatta işi abartmak isterseniz oyuna başlamadan önce İhsan Ketin hocanın Genel Jeoloji adlı kitabına göz atabilirsiniz. Bu kısmı şaka gibi algılayabilirsiniz ama araziye dayalı bir strateji oyunu olduğu için bir şeyler bilmek faydalı olacaktır.

Oyunun arayüz kurgusu biraz karışık. Biraz daha gruplandırma üzerinde durularak hazırlanılsaymış daha iyi olabilirmiş. Zaten siz de daha oyunu ilk açtığınızda klasik bir menü ile karşılaşacaksınız. Sanki bir uzay oyunu değil de öyle sıradan bir aksiyon oyunu oynuyormuş gibi hissettiriyor. İnsan haliyle biraz daha farklı bir karşılama menüsü bekliyor doğrusu. Gerçi oyuna başlarken size izlettikleri demo şahane olmuş. Belki buradan bir nebze kurtarma şansı var. Zaten demoyu tasarlayanlar bir film firması. Hal böyle olunca sağlam bir sinematik tasarlamışlar.

Oyunda klasik bir RTS mantığı hakim. Yani kaynakları bul, işlet ve yönet. Fakat, oynayış açısından biraz farklılar olduğunu söylemek mümkün. Bu farklılar ise kontroller ile alakalı. Oyunun oynanışını hızlandırmak için birçok görevi tuş kombinasyonlarına atamışlar. Yani klavyeyi de fare kadar aktif kullanabiliyor olmanız gerekiyor. Oyuna başlamadan önce bir odada holografik görüntü vasıtası ile bunlar önce size aktarılıyor daha sonra ise göreviniz hakkında bilgi veriliyor. Siz de verilen brifingler doğrultusunda görevi yerine getirmeye çalışıyorsunuz. Hatta bu görev bilgileri o kadar ayrıntılı ki size düşman birliklerinin asker sayısına kadar her şeyi söylüyorlar. Anlayacağınız sizin hesap kitap yapıp kara kara düşünmenize gerek kalmıyor. Öyle olmayınca RTS oynamanın da pek bir tadı kalmıyor ama bu tür istihbarata dayalı oyunları oynamakta eğlenceli olacaktır diyoruz. Zaten oyunda İmparatorluk Kuvvetleri için ter dökeceksiniz. Görevleri başardıkça da rütbeniz yükselecek. Rütbeniz yükseldikçe de görevleriniz zorlaşacak. Bir klişe ortalıkta kol geziniyor olacak anlayacağınız.

Grafiklerin iyi olduğunu belirtmiştik. Sesler de filmden kopyalanmış. Filmi izleyenler için eğlenceli olacaktır. Tabi, direk düz kopyalar değil biraz oyun atmosferine uygun hale getirilmiş, ritimleri değişmiş ve üzerlerine bir şeyler eklenmiş olarak. Aslında oyunun atmosferine girmenize yardımcı olduklarını söyleyebilirim. Yapay zeka ise henüz orta seviyede.

Sözün özü kaliteli grafikleri ve sesleri ile özellikle haritaların jeolojik yapısı ile oynanabilir bir oyun. İlk başlarda kamera kullanımı biraz zorlasa da alışıyorsunuz. Kısacası tüm RTS severlere tavsiye ediyoruz. Keyifli oyunlar.

Artıları
  • Müthiş bir fikir
Eksileri
  • Kullanışsız arayüz
  • Rezil grafikler
  • Kötü oynanış
  • Star Wars lisansı ziyan edilmiş