Doom 3 ikon

Doom 3 İndiriliyor

Dosya indiriliyor lütfen bekleyiniz... İndirme işlemi başlamadıysa lütfen yandaki tekrar indir butonunu kullanın
TEKRAR İNDİR

2004 yılında id Software tarafından geliştirilen ve Activision tarafından yayınlanan FPS oyunları içerisinde hatırı sayılır bir kitlesi bulunan Doom 3 belki de birçoğumuzun ilk oynadığı oyunlar arasında yer alıyor.İlk olarak yalnızca bilgisayarı muhasebe işlerinde kullandığımız yıllarda (1994) tanıdığımız Doom bu sektör içerisinde yeni bir çağı başlatmış ve oyun dünyasını alt üst etmişti. Hatta Doom’la birlikte oyun makinesi olan Amiga’nın tahtı yerle bir olarak pc’ler daha fazla satılmaya başlanmıştı.

2001 yılında ilk duyurusu yapılan Doom 3’ün onlarca kez çıkış tarihi ertelenirken bundan pc’ler kadar yeni, yeni tutunmaya başlayan Xbox’da nasibini aldı. Öyle ki ilk olarak Xbox üzerinde sunulacağı söylenen oyun pc’ler için bir sistem canavarı olarak görülmekteydi.2004 yılı yaz ayları yaklaşırken piyasaya sürüleceği duyurulan oyuna herkes yine ertelenecek gözüyle bakmaktaydı. Fakat Doom 3 bu kez beklentilerin aksine kullanıcılara sunularak yeni bir çağı başlatmıştı. İlginç olanı ise ilk olarak Xbox’da kullanılacağı açıklanan oyunun pc’de çıkmasıydı. Bir yıllık aradan sonra Xbox sürümü ile piyasaya sunulan Doom 3, pc versiyonundan sonra beklentileri daha üst seviyeye taşımıştı. Yine id Software tarafından geliştirilen bu sürüm artı olarak Vicarious Vision adlı şirketten de destek almıştı.

Oyuna Giriş

Önceki Doom serilerini oynayan herkes oyunun Marsta kurulan bir üste yaşanan doğa üstü gelişmeleri içerdiğini bilmekte. Her ne kadar grafik ve işleyiş bakımından daha üst özellikleri içeriyor olsa da önceki iki oyun ile temel de aynı şeyleri yaptığımızı söyleyebiliriz. İhtiyaç duyduğu özellikler ise oyunun grafikleri ile tamamen çelişmekte. Belki de daha üst seviyede çalışabilecek bir oyunun Pentium 3 gibi bir işlemci ile çalışabilmesi bir mucize olarak görülebilir. Kontroller açısından ise hem Xbox hem de Pc sürümlerinin gayet iyi geliştirilmiş olduğunu söylemeliyiz. Fakat Xbox sürümünde kontrollerin diğer oyunlardan farklı olarak daha fazla seçeneği içerdiği görülmekte. Xbox sürümü üzerinden ilerleyecek olursak hızlı kayıt özelliğinin belki de FPS’lerde en çok ihtiyaç duyulan özellik olduğu söylenebilir. İşte Doom 3’le birlikte Xbox üzerinden yalnızca geri seçeneğini kullanarak hızlı kayıt yapılabilmesi mümkün kılınmış.

Oynanış bakımından Doom 3

Kontrollerden tutunda harita ve bölümlere kadar pc versiyonu ile aynı özellikleri taşıyan Doom 3 gayet akıcı bir şekilde ilerliyor. Tek eksisinin ise yapay zekanın yeteri kadar iyi olmaması ve canavarların basit bir şekilde atlatılabilmesi olduğunu söyleyebiliriz. Kısaca artı ve eksilerine bakmamız gerekirse;

Akıcı bir oyun olması, ses ve görsel efektlerin üst düzey tutulması, kontrollerin kolay bir şekilde sağlaması artıları arasında yer almakta. Yapay zekada herhangi bir gelişim ya da değişiklik olmaması ise en büyük eksi yönü olarak öne çıkıyor. Sonuç itibariyle pc versiyonu Xbox versiyonuna göre daha kaliteli olsa da yapımca her iki sürümde de bütünlüğü sağlamış gibi görünüyor. FPS oyunları içerisinde Doom 3’ün halen lider olduğunu söylememiz mümkün.

Doom 3 Sistem Gereksinimleri
İşletim Sistemi : Windows 2000/XP
İşlemci : Pentium 4 veta Athlon XP 1.5 GHz ve üzeri
Ram : 512 MB
Harddisk Alanı : 2.2 GB
Ekran Kartı : 64 MB
DirectX : 9.0b
Artıları
  • Korku unsurları çok iyi ayarlanmış
  • Grafikler ve atmosfer etkileyici
  • Uzun oynama süresi
  • Silah ve yaratık çeşitliliği
Eksileri
  • Kısıtlı düşman hareketleri
  • Çok aşırı fazla uzun bir oyun