Men of War ikon

Men of War İndiriliyor

Dosya indiriliyor lütfen bekleyiniz... İndirme işlemi başlamadıysa lütfen yandaki tekrar indir butonunu kullanın
TEKRAR İNDİR

Strateji oyunları, oyun dünyası içerisinde belki de en önemli yere sahip olan oyunlardır. Yapay zeka ile daha iç içe bir mücadele sergilediğimiz bu oyunlar becerimizi, taktiklerimizi ve zaman kullanımımızı sınayarak bizlere ter döktürüyor. Klasik FPS oyunlarında olduğu gibi elimize silahı alıp sıka sıka gitmek yerine zekamızı zorlayarak taktikler üretiyoruz. Bazen Tanrı rolü üstleniyor, bazen koca bir ulusu yönetiyoruz. Ama hiçbir zaman bir birliğin sıradan bir askeri olmuyor, daima savaşı yöneten kesimde yer alıyoruz. Yani sürecin bir parçası olmak yerine süreci yöneten kısımda yer almaya çalışıyoruz.

Bu süreç yönetimi oyunlarından bir tanesi de hiç şüphesiz Men of War. Oldukça sinematik bir isme sahip olan oyunun senaryosu zaten Yana Botsman ve Dmitry Gordevsky adlı Rus bilim-kurgu romanı yazarlarının kaleminden çıkıyor. Bu da oyunun kalitesinin aslında çekirdeğinde var olan sağlam kalemlerden kaynaklandığını gösteriyor. Oyunun yapımcısı ise Best Way. Gerçek zamanlı bir strateji oyunu olan Men of War, 2009 yılında 1C Company tarafından piyasaya dağıtılmaya başlamıştı. Peşinen söyleyelim ki oyunun Metacritic karnesi 100 üzerinden 80. Benim lise mezuniyet derecem ile aynı. Yani oyun benden daha başarılı değil.

Üç adet Campaign seçeneği bulunan oyunda bir adet Co-op ve bir adet de Multiplayer seçeneği mevcut. Zaten kaç tane multiplayer seçeneği olacaktı ki? Neyse efendim konuyu dağıtmadan devam edelim, üç adet campaign mevcut ki bunlar;
Soviet Campaign: Sisli Doğu Ormanlarının kuzey yamacında sabaha karşı başlayan stratejik mücadeleyi konu edinir. Mottosu; Road to Victory yani “Zafere giden yol”.
German Campaign: Alman saflarında yer alan bu oyun Kuzey Afrika’nın sert coğrafyasında geçiyor. Libya’dan Tunus’a uzanan bu mücadele oldukça çetin ve keyifli geçiyor.
Allied Campaign: Tilki Avcıları mottosu ile ilerleyen campaign, Kuzey Afrika’dan Amerika’ya uzanan bir serüven.
Bonus: Tüm campaignleri başarı ile tamamladığınızda size bir bonus bölüm hediye ediliyor. Bonus bölüm, en az diğer bölümler kadar zevkli desek yeridir.

Oyunu Ruslar yapınca oyunun en şatafatlı kısmı da Sovyet Campaign oluyor. Dokuz kısımdan oluşan bu bölümde oldukça fazla keyifli bir macera yaşıyorsunuz. Hücum ve daha çok savunma ağırlıklı olan bu bölümde oldukça güçlü bir birliği yönetiyor olacağız.

Tarihsel bir gerçekçilik ile ilerleyen oyunun Almanya bölümünde (German Campaign) Van Rommel ile Kuzey Afrika topraklarını fethedip, İngilizlere karşı amansız bir mücadele vereceğiz.

Allied bölümünde ise daha çok casusluk yapıyor olacağız. Şu belgeyi ele geçir, Almanları durdur, karargahı yok et gibi görevler ile oyalanıyor olacağız. Oyalanıyor olacağız diyorum çünkü bölüm stratejiden çıkıp yer yer FPS olmuş. Oyunun gidişatını bozmaya hiç gerek yoktu diyor ve bu bölümü hızla geçiyoruz.

Bonus bölüm ise Fransa tarihi savaşlarını konu ediniyor. Tanktan komandoya, gemiden kamyona kadar araç ve envanterleri haritada yönlendirerek düşman karargahlarını ele geçirmeye çalıştığımız Men of War’ın multiplayer seçeneği de bir o kadar zengin olmuş. Ama multiplayer haritalarının biraz büyük olduğunu da söylemek lazım.

Oyunun ilerleyişi, senaryosu ve yapay zekası oldukça iyi ve keyifli duruyor. Oyunun grafikleri başarılı diyebiliriz. Ses efektlerinde ara sıra ufak tefek gecikmeler yaşanıyor olsa da sesler de fena değil. Zaten ihtiyacınız olan tüm verileri grafik ekranında rahatça görebiliyorsunuz. Size kalan ise hızlı ve doğru karar vererek ekiplerinizi yönetmek. Tarih, strateji karışımı Men of War oldukça oynanılası bir yapım olmuş. Strateji severlere –hele ki tarihi strateji severlere- duyurulur.

Keyifli oyunlar.

Artıları
  • Direk kontrol modu
  • 30 saat single player modu
Eksileri
  • Aşırı detaycı yönetim
  • Modası geçmiş grafikler