Age of Empires 2 ikon

Age of Empires 2


Age of Empires II- The Age Of Kings

Geçmiş tarihi günümüze getiren ve bir çok ırk ve savaşçılarla dolu olan, Age Of Empires serisi 1997 yılında girdi aslında hayatımıza. Serinin 2. Oyunu diyebileceğimiz, The Age Of Kings, bize sunduğu müthiş strateji ve beraberinde getirdiği tarihin tüm çarpıcı yüzlerini, PC başında, bizlere eşsiz deneyimlerle sağladı. O zaman, bu oyun hakkında biraz bilgi edinelim.

Age of Empires, Ensemble Stüdyoları tarafından, 1999 yılında geliştirmiş ve Microsoft tarafından satışa çıkarılmıştır. 2006 yılında ise, Backbone Entertainment tarafından geliştirilmiş ve raflardaki yerini almıştır. Başarısı ise kıskanılacak seviyede olsa gerek. 2000 yılında GameSpot Awards: Yılın Strateji oyunu seçilmesi ve Academy of Interactive Arts and Scienses platformunda yılın strateji oyunu, yılın bilgisayar oyunu ve öykü karakter geliştirmede üstün başarı ödülü alması bizi giderek heyecanlandırmaya başladı bile.

Oyun, ilk olarak bir önceki seriye göre yapılan değişiklerle gözümüze çarpıyor. Kara ticareti, teknoloji ağacı, harita düzenleyicisi ve daha büyük haritalar mevcut. Söylemeden geçemeyeceğimiz bir diğer yenilik ise, oyunun intro videolarının mükemmel bir kaliteye ve gerçekçiliğe sahip olduğu. Oyun, Orta Çağ’ı konu almakta ve oyunda seçeceğiniz yaklaşık 13 uygarlık bulunmaktadır. Şüphesiz Orta Çağ, gerçek dünya tarihinde en çok savaşın ve müdahalenin olduğu bir çağ olarak akıllarda kalmış durumda. Oyunu incelediğimizde, strateji oyunu olmasının yanı sıra, ordular oluşturmak, kasabalar kurmak ve bunların ardından düşmanlarla karşı karşıya gelip onları bozguna uğratmak kalıyor. Oyun sırasında seçeceğiniz Karanlık Çağ (Dark Age), Feodal Çağ (Feudal Age), Kaleler Çağı (Casttle Age), ve İmparatorluk Çağı (Imperial Age ) bulunmaktadır.

Yeni bir medeniyet kurmak, istediğimiz gibi onları yönetmek, evler ve kaleler dikmek aslında kulağa çok güzel geliyor. Tabi iyi bir strateji oluşturmak ve bu şekilde oyunda üstün başarılar deneyimlemek istiyorsanız haritayı iyi algılamanız gerekmekte. Oyundaki karakterlere baktığımızda ise, süvari atlı/yaya, okçu, kılıçlı/kargılı piyade gibi farklı gruplar gözümüze gelmekte. Unutmayın ki, haritadaki arazi koşullarını bilen ve stratejik olarak iyi donatılmış bir orduya, kolay kolay kimse diz çöktüremez.

Oyunu PC başında açtığımızda, karşımıza standart 3 seçenekli bir ekran ile oyun severler ile buluşuyor. Random Map (Rastgele Harita): oyun haritayı açtıktan sonra şehir merkezinde (Town Center) 1 atlı ve 3 işçiyle başlamaktadır. Oyunda medeniyetinizi inşa ederken aklınızdaki tek düşünce diğer medeniyetlerden daha güçlü olmalıyım ve hepsini yerle bir etmeliyim olacaktır.
Regidice (Kral Öldürme): Rastgele haritadan biraz daha farklı olarak daha fazla işçi, bir kale ve bir de kral ile başlar. Bu bölümdeki göreviniz, karşı ırkın kralını öldürmektir.
Death Match (Ölüm Maçı): büyük bir kaynak stoğu ile başlar ve amacınız size saldırı planları güden diğer ırkları yok etmektir. Age of Empires, oyun severlere keyif dolu dakikalar ve tarihin içinde bir serüven fırsatını sunuyor.

Oyunda, bazı görevlerden bahsetmek gerekirse, 5 ana başlıktan oluşan bir Camping (görev) menüsü karşımıza çıkıyor, bunlar;
Wiliiam Wallece: İskoçların İngilizlere karşı direnişi
Joan of Arc: Yüzyıl savaşlarında Fransız direnişi
Saladin: Haçlı Seferleri ve Kudüs’ün Müslümanlarca fethi
Genghis Khan: Asya ve Avrupa’da Moğol istilası
Barbarossa : Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu

Oyun, tam anlamıyla tarihi bizlere yaşatmaya devam ediyor. Ayrıca, yalnız oynamaktan sıkılıyorum, tek başıma hiç heyecan vermiyor, arkadaşlarımla da oynasaydım diye düşünüyorsanız, tam da bahsedeceğim şey, sizleri, çok yakından ilgilendiriyor olsa gerek. Oyunun Multiplayer kısmında ise sizlere 8 kişi ile aynı anda ister gruplar halinde isterseniz farklı medeniyetler ile sürükleyici bir savaş keyfi sunuyor. Peki biraz oyun hakkında tüyolar alalım.

Oyunda 4 farklı diziliş türü mevcut. Bunlardan bahsetmek gerekirse;
Sıkı Düzen ( Line Formation)
Ayrık Düzen (Staggered Formation)
Bölünme (Flank Formation)
Kutu Düzeni ( Box Formation)

Genel olarak oyunun incelemesine ve oynanış biçimine baktığımızda, tarih severler ve savaşı sevenler için unutulmaz bir heyecan olarak akıllarda yer tuttuğunu söyleyebiliriz. Strateji ile hayal gücünüzdeki komutanı birleştirip, çağlardan çağlara, oluşturduğunuz ordularınızla sizlere iyi oyunlar diliyoruz.

En son Nis 25, 2019 tarihinde güncellenmiştir.

Age of Empires 2 Minimum Sistem Gereksinimleri
İşletim Sistemi : Windows 95/98/NT4
İşlemci : Pentium 166 MHz
Ram : 32 MB
Harddisk Alanı : 300 MB
Ekran Kartı : 2 MB Video SVGA 800×600 Resolution Card @ 256-colors
DirectX : DirectX 6
Artıları
  • İlham verici
  • Türünün ilk örneklerinden
  • Çağ atlama ve gelişme fikri süper
  • Büyük ölçekli savaşlar
  • Ünite çeşitliliği
Eksileri
  • Eski moda grafikler

Age of Empires 2 Tanıtım Videosu

Age of Empires 2 oyunundan görüntüler ve oyunun tanıtım videosu

Age of Empires 2 YAPILAN YORUMLAR
  • asyaalin
    2 sene önce

    bazı siteler oyunu açıyor ama oynayamıyorum sadece video koyuyolar oyunun içine umarım bu öyle değildir ve evet kurumlumda yapıyosunuz ama zor değil kısa sürüyo herkez sağol yazdığı için için indiriyorum güvenilir gibi ama görcez.

  • ogsssss
    3 sene önce

    oyunu indirip kuruyoz mu

    • Uğur YURT
      3 sene önce

      Evet indirip kurulum yapmanız gerekiyor.

  • esra
    6 sene önce

    sağolun

  • yuşa
    6 sene önce

    çok sağolun gerçek indirdi ama kendi mapımızı yapamıyoz age of empires 2 de