Age of Empires 3 ikon

Age of Empires 3


2005 yılı Ekim ayında serinin üçüncü oyunu olarak karşımıza çıkan AOE III önceki iki oyuna nazaran çok daha gelişmiş seçenekler ile oyunculara sunuldu. Strateji oyunları içerisinde doygunluğa ulaşmış bir kitleye sunulabilecek tüm seçenekleri bir arada sunan Age Of Empire, Ensemble Studios tarafından geliştirildi.

Age Of Empires 3 – İnceleme

Age Of Empires 3, yalnızca bir oyun olmakla kalmayıp aynı zamanda bir fenomen haline dönüştü. İşleyiş bakımından önceki iki oyuna göre daha dar bir çerçevede geliştirilen oyun genel olarak yine sömürgecilik anlayışının sürdüğü endüstriyel çağın başlangıcını hedef alıyor.

AOE 3 ‘de görülen en önemli yenilik ise puanlama sistemi olmuş gibi görünüyor. Oyunda geçirilen süre zarfında kazandığınız puanlar levelinizi yükseltmeye yarıyor. Ayrıca yine kazandığınız bu puanları oyun içerisinde değerlendirme şansı da buluyorsunuz.

Irk seçerek başladığımız oyunda hedefimiz öncelikle başkentimizi geliştirmek oluyor. Başkent kavramının da ilk olarak bu sürümde etkili olması ve kolonilerimizi buradan yönetebilmemiz önemli bir artı olarak öne çıkıyor. Çeşitli kartlara sahip olduğumuz oyunda ekonomik, ticari ya da askeri gelişim seçenekleri üzerinden ilerliyoruz. Bazı kartları sınırlı kullanıyor olmamıza rağmen diğerlerini sınırsızca kullanmamız da mümkün.

Yine serinin üçüncü oyununda senaryo, skirmish ve çoklu oyuncu modlarını kullanabiliyoruz. Senaryo modunda üç ana senaryo içerisinde 24 farklı görevi yerine getirirken, skirmish modunda özgürce gelişebiliyoruz. Görevler bakımından senaryo modunu incelemek gerekirse;

Koloni kurma, şehir geliştirme, savunma, keşif ve düşmanı yok etme gibi stratejik beceriler elde ediyoruz. Ayrıca görevler içerisinde haritada gizlenmiş alanlarda bulunan haydutları öldürerek ekstra puanlar da kazanabiliyoruz. 25 saatlik bir senaryo süresi ile bu modda uzun süre sıkılmadan vakit geçirebilirsiniz.

Skirmish Modunu İncelemek Gerekirse;

Daha önceki sürümlerde olduğu gibi yapay zekaya karşı belirlediğimiz şartlarda oynamaya başlıyoruz. Aynı zamanda multiplayer olarak da oynanabilen bu bölümde 8 farklı çağı ve 5 farklı zorluk derecesini test edebiliyoruz. Bu mod içerisinde toplamda 2-8 arası kullanıcı ile oynamak mümkün kılınmış.

Multiplayer seçeneği ise diğer serilere göre pek farklı bir seçenek sunmasa da daha iyi ve kullanılabilir bazı özellikler getirmiş durumda. Bu seçenekte yerel ağ üzerinden arkadaşlarınız ile oynayabilir ya da Ensemble Studios ara birimini kullanarak uzaktaki arkadaşlarınıza ulaşabilirsiniz.

Irklara Genel Bakış

Oyun içerisinde belirlenen sekiz farklı ırk arasından tercih ettiğiniz birisi ile oynamanız mümkün. Bunlar Alman, Fransız, Hollanda, İngiliz, İspanyol, Osmanlı ve Portekizliler olarak sıralanırken çeşitli packler ile bu seçenekleri geliştirmek mümkün kılınmış.

Geliştiricilerin oyuna kattığı en önemli özelliklerden birisi ise ırklar arası güç farkının en az düzeye indirilmiş olması. Osmanlı üzerinden bir inceleme yaptığımızda cami inşa ederek birimlerin daha hızlı gelişmesini ve üretilmesini sağlayabiliyoruz. Jannisary birimi ise askeri kanadı oluşturuyor. Çeşitli kılıç, barutlu ve havan topu atan silah birimlerini geliştireceğimiz bu seçenekte diğer ırklardan ayrılarak uzun menzilli silahlar üretebiliyoruz.

Oynanış Özellikleri Bakımından Age Of Empire 3

Yapımcının yine takdir edilecek bir iş çıkardığını söylemeliyiz. Strateji temelli olan bir oyunda kullanılabilecek tüm kısayolların klavye üzerinden kontrol edilebilmesi sağlanmış. Ayrıca oyun içerisinde yer alan menülerden de rakiplerinizin gelişim durumlarını takip ederek birimlerinizi daha etkin ayarlamanız düşünülmüş.

Görsel Kalite Açısından Age Of Empires 3

Tamamen kendi 3D teknolojisini kullanan bir yapım olma özelliği taşıyan AEO 3 grafik kalitesi ve oyunun eşsiz özellikleri ile büyük bir uyum içerisinde çalışıyor. Kendi türü içerisinde incelendiğinde ise en iyi yapım olma özelliği taşıyan oyunun oldukça yüksek gerçeklik hissi yarattığını söyleyebiliriz.

Ses kalitesi açısından oyunu incelediğimizde ise yeterli özenin gösterilmediğini söyleyebiliriz. Her ne kadar savaşlarda ve diğer alanlarda farklı efektler kullanılıyor olsa da önceki serilerden farklı olarak çok önemli bir detay eklenmediğini söyleyebiliriz.

Teknik detaylar ise kullanıcılar düşünülerek optimize edilmiş durumda. Olabildiğince sadeleştirilmiş sistem gereksinimleri ile AEO 3 birçok bilgisayarda kolaylıkla kullanılabilecek şekilde hazırlanmış.

Sonuç olarak, gerek görsel efektleri, gerekse de senaryosu ile uzun yıllar oyuncuları peşinden sürükleyecek bir yapım oluşturulmuş. Eğer bir strateji oyunu arıyorsanız Age Of Empires 3’ü mutlaka oynamalısınız.

En son Eyl 14, 2020 tarihinde güncellenmiştir.

Age of Empires 3 Minimum Sistem Gereksinimleri
İşletim Sistemi : Windows 95/98/XP/ME/Vista/7/8
İşlemci : 1.4 GHz ve üstü
Ram : 256 MB
Harddisk Alanı : 2.2 GB
Ekran Kartı : 64Mb 3d
DirectX : DirectX 9
Artıları
  • Oldukça heyecanlı
  • Irklar çoğaltılmış
  • Yapay zeka geliştirilmiş
Eksileri
  • İlerledikçe kontrol etmek zorlaşıyor
  • Yakınlaşma ve uzaklaşma daha iyi olabilirdi

Age of Empires 3 Tanıtım Videosu

Age of Empires 3 oyunundan görüntüler ve oyunun tanıtım videosu

Age of Empires 3 YAPILAN YORUMLAR
  • gizli
    3 sene önce

    oyun indirip kurunca kac mb

  • Eren
    6 sene önce

    Osmanlı var kardeşim ben oynadım biliom 😀

  • asdads
    6 sene önce

    bu oyun wın10 çalıştırmaz kardesm mıllete yalan soylemeyın

    • Admin
      6 sene önce

      Windows 10 uyumluluk modunda çalıştırılıp oynanabildiği test edilmiştir.

  • ali
    6 sene önce

    osmanlı varmı

  • iskender
    7 sene önce

    Benim bilgisayarım windows 7 indirsem çalışır mı ?

    • Admin
      7 sene önce

      Evet çalışır.

  • murat
    7 sene önce

    windows 10 kullanıyorum çalıştırır mı ?

    • Admin
      7 sene önce

      Çalıştırır.