Fifa Manager 2006

Fifa Manager 06 İndiriliyor

Dosya indiriliyor lütfen bekleyiniz... İndirme işlemi başlamadıysa lütfen yandaki tekrar indir butonunu kullanın
TEKRAR İNDİR

“Kulübeden Sahaya”

FIFA Manager, Electronic Arts tarafından piyasaya sürülen bir spor simülasyonu oyunu. Aslında bir bakıma strateji oyunu da sayılabilir. Üstelik menajerlik simülasyonlarının gelişmesinde de en büyük katkısı olan oyunlardan da bir tanesi.

Futbol tutkunu insanlar olarak senelerce FIFA ve PES gibi oyunlar oynadık. Kolasına maçlar yaptık. Futbolu hep sahanın içinden yaşadık ama hepimizin içten içe merak ettiği bir taraf daha vardı; yedek kulübesi ya da saha kenarı. Saha kenarından futbolu asıl yöneten, futbolun beyni olan teknik yöneticileri hep merak ettik. Acaba teknik yöneticilik/direktörlük nasıl bir şeydir? Sorusu hep akıllarımızda yer etti. Sonunda birileri çıktı ve bu meraklarımızı gidermemiz için yeni oyunlar üretti. Bu oyunlar daha sonra öyle beğenildi ki yer yer bazı önemli teknik yöneticilerin de bu oyunları oynadıkları kulaklarımıza kadar geldi. Bu kısmı doğru mudur bilinmez ama yine de bizler için bu oyunlar oynamak oldukça zevkli. İşte bu oyunların gelişimindeki en büyük dönüm noktalarından birisi de FIFA Manager 2006. FM06 (Fifa Manager 2006) ortaya koyduğu yenilikçi yapay zekası ve grafikleri ile menajerlik oyunlarına yeni bir yol çizmişti.

Oyunu açtığınızda dikkatinizi çekecek olan ilk şey mutlaka grafikler olacaktır. Grafikler çağına göre o kadar iyi ki hayran kalmamak elde değil. Menüler ve seçenekler çok şık bir şekilde özenilerek tasarlanmış. Üstelik o kadar çok seçenek ve gösterge var ki ilk başlarda bir an duraksamalar bile yaşayabiliyorsunuz. Bir oyun oynamaktan çok bir uçağı kontrol ediyor muşsunuz gibi bir hisse kapılıyorsunuz. İşin özü, bir menajere lazım olacak envai çeşit bilgiye oyunda ulaşmanız mümkün. İşin güzel tarafı, bir takımı en etkili şekilde yönetebilmek istiyorsanız bu göstergelere ve verilere çok dikkat etmeniz gerekiyor –eh kimse menajerliğin kolay bir şey olduğunu söylemedi değil mi?-

Veriler demişken; lig durumunuz, menajerlik karneniz, gelişim grafiğiniz, fikstür, takvim, oyuncu istatistikleri, haberler, basın ilişkileri, haftanın oyuncusu gibi bir çok seçenek önünüze sunuluyor. Üstelik haberler ana menüde sürekli güncelleniyor. Bir de oyunda menajer karnenize fotoğrafınızı koyabilme şansınız var. Böylelikle karnenize fotoğrafınızı koyup, en iyi menajerler listesinde sıranızın yükselmesini daha gururlu bir şekilde görebilirsiniz. Hatta ekran fotoğrafı çekerek konu komşuya hava atabilirsiniz. Şahsen bir dönem menajerlik oyunu oynayan arkadaş çevrem sosyal paylaşım sitelerinde bolca ekran fotoğrafı paylaşıyordu; bakın Barcelona’nın başına geçtim vs.

Seçenekler dört ana sekmede toplanıyor. Bunlardan ilki “Team”. Adından da anlayacağınız üzere burada takımız ile ilgili fikstür, antrenman vs bilgilerini görebiliyorsunuz. Diğer sekme ise haberleri ve mesajları görebileceğiniz “Club” sekmesi. Diğer sekme ise sık sık göz atacağınız “Calendar” sekmesi. Burada hangi tarih hangi saatte hangi maçı, hangi antrenmanı ya da hangi basın toplantısı yapacağınızı gösteriyor. Güçlü bir takım oluşturmak istiyorsanız üzerinde çok iyi durmanız gereken diğer sekme de “Transfer Market”. Transfer Market ile ihtiyaç duyduğunuz alana uygun oyuncu, antrenman koçu ve sağlıkçıya kadar birçok kişiye ulaşabiliyorsunuz. Üstelik fiyat sıralaması gibi filtrelerden de yararlanarak takımınızın bütçesine uygun olan oyuncuları bula bilirsiniz. Her oyuncunun da yeteneklerini gösteren bir oyuncu karnesi var. Bu karnede şut gücünden kısa pas yeteneğine kadar yüzlerce bilgi var. Üstelik oyuncular antrenmanlar ile bu karne notlarını yükseltip daha iyi maçlar çıkarabiliyorlar. Bir de ipucu verelim; burada kontratı bitmiş oyunculara teklif yaparsanız çok daha ucuza, çok uğraşmadan transferler yapabilirsiniz.

Oyun, veri açısından ilk başlarda karışık gibi gelse de her bilginin önem taşıdığını oyun içerisinde anlayabiliyorsunuz. Tam anlamıyla bir taktik oyunu olan FM 06’yı bizce denemelisiniz. Futbol bilgisine güvenenlere duyurulur. Keyifli oyunlar.

Artıları
  • 3D maç motoru çok iyi
  • Oynanışı kolay
  • Bağımlılık yapıcı
Eksileri
  • Garip ve komik goller