Warrior Kings ikon

Warrior Kings İndiriliyor

Dosya indiriliyor lütfen bekleyiniz... İndirme işlemi başlamadıysa lütfen yandaki tekrar indir butonunu kullanın
TEKRAR İNDİR

Savaşın kralları…

Habil ve Kabilden beri savaş, varlığını sürdürmektedir ve dünyanın sonu gelinceye kadar bunun böyle devam edeceğini tahmin edebiliriz. Her ne kadar boyut ve görsellik bakımından değişse de savaş, günümüzde de devam etmekte. Üçüncüsünün nasıl gerçekleşeceği bilinmese de dördüncüsü hakkında yeterli bilgiye sahip olduğumuz dünya savaşlarından, ilk ikisini tarih sahnesinden hatırlıyoruz. Ancak ben sizi biraz daha gerilere ve silah teknolojisinin daha yeni yeni gelişmeye başladığı zamanlara götürmek istiyorum. Savaş stratejilerinin önemini kaybetmediği, tek bir bomba ile ülkelerin yok olmadığı, mertliğin bozulmadığı zamanlara… Biraz abarttım galiba. Sonuç olarak gerçek zamanlı strateji oyunlarından biri olan Warrior Kings’ten bahsedeceğim. Tamam, güzel oyun falan ama bu kadar kasmaya gerek yok herhalde. Görende beni Black Cactus firmasının bir parçası sanır. Neyse, bu yazıda 2002 yılında piyasaya çıkmış, Warrior Kings isimli gerçek zamanlı strateji oyununu inceleyeceğiz. Bakalım krallar çıplak mı? Baktık ve çıplak olmadıklarını gördük, hatta grafik kalitesi olarak oldukça iyi modellenmişler.

Black Cactus, özellikle coğrafi detaylar konusuna fazlasıyla eğilmiş görünüyor. Zaten coğrafi koşulların savaş kazanmaya da kaybetmeye de birebir etkili olduğuna biraz sonra değineceğim ancak bu konunun grafiksel boyutunun tam olarak sağlandığı ortada. Gerçi şunu da söylemek gerekiyor; Yıl olmuş 2013, herhalde grafik motorları almış başını gitmiştir ve 2002 yılında çıkmış bir oyundan çok yüksek standartlarda grafik kalitesi beklemek yanlış olur. Yani oyunu zamanın şartlarına göre değerlendiriyoruz. Bu yüzden, gerçek zamanlı strateji ve nostalji arayan kimselerin bu oyunu denemesinde fayda olduğunu en baştan söyleyelim. Eğer oyunda birinci önceliğiniz grafiksel kaliteyse, bu oyunun sizi tatmin etmemesi son derece doğal. Grafik konusunda sona yaklaşırken, özellikle savaş meydanları ve askerlerin kullandığı eşyaların tümünün, ortalama üstü bir kaliteye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Peki, biz niye savaşıyoruz? Şimdi geldik oyunun hikâye kısmına. Bir imparator halkını iyi yönetirse, adil ve unutulmaz bir yönetici olmayı başaracaktır. Kötü yönettiğinde ise isyanların olması kaçınılmazdır. İşte bu isyanın ateşlendiği yerlerden birinde kahramanımız Artos’un babası, İmparator tarafından katledilir. Artos güçlü bir aileden gelmiş olsa da imparatorun bu cinayetini durduramamış ve babasını ölümden kurtaramamıştır. Elbette imparatorun Artos’un babasıyla yetineceğini düşünemeyiz, artık yeni düşman Artos’tur. Peki, Artos’un intikam yemini ne olacak? Elbette Artos, adamlarını alacak ve kaçmak zorunda olduğu İmparatordan bir gün intikamını almak için yemeğin soğumasını bekleyecektir. Tabi bu arada boş kalmaması ve sürekli güçlenmesi gerekiyor ki o gün geldiğinde yönetimi ele geçirebilsin.

Oyun bu şekilde başlayan bir hikâyeye sahip, sonrasını keşfetmekte size kalıyor. Sırada oynanış konusu var. Oyunda üç farklı türde general olabiliriz. Bunları Tanrıya, Şeytana ve Teknolojiye inanan olarak tanımlayabiliriz. Tanrıya inanan olmayı tercih edersek, tanrının yardımı iyi bir kul olduğumuz sürece hep yanımızda olacaktır. Şeytana ruhumuzu satarsak, zebanilerden ve ifritlerden kurulu bir orduyla ortalığı teröre boğacağız. Teknolojiye inanırsak, Tanrının meleklerini de Şeytanın cinlerini de paramızla satın alabileceğiz, gerçi silah teknolojisi geliştirsek daha mantıklı olur. Böylece savaş çıktığında zorlanmayız. Savaş stratejisi geliştirmek, meydanlarda başarının anahtarıdır. Plansız bir saldırı, bir nevi bombasının sadece kendisini öldürdüğü şaşkın intihar bombacısına benzer. Böyle durumların aşılması ise iyi bir komutana sahip ordular tarafından yapılır. Kurulan birlikler ve türleri, asker sayıları, coğrafi koşullara gereken önemi göstermek, karşı tarafın stratejisini çözmek(teşkilatı mahsusa hafiyeleriyle) gibi birçok etmeni sıradan bir şekilde çözebilme yeteneği geliştiren, komutanlara ise iyi komutanlar denir. İşte size, harp okulu okumadan iyi bir komutan olmanızı sağlayacak fırsat. Black Cactus, çıkacağınız bu yolculukta başarılar diler.

Warrior Kings Sistem Gereksinimleri
İşletim Sistemi : Windows 98/2000/ME/XP
İşlemci : Pentium III 733MHz veya daha iyi
Ram : 128 MB
Harddisk Alanı : 500 MB
Ekran Kartı : 16MB 3D
DirectX : 8.1
Artıları
  • Çeşitli açılar
  • Zorlu savaşlar
  • Mistik bir ortam
Eksileri
  • Yetersiz grafikler