Quake 4 ikon

Quake 4 İndirme Sayfasına Yönlendiriliyor

Oyun dosyası başka bir sitedeki kaynaktan ücretli olarak indirilecektir. Siteye gitmek için yandaki butonu kullanın...
Siteye gitmek için tıklayın..

Quake serisinden bahsedildiğinde hep Doom ile birlikte anıldığını görürsünüz. Bunun nedeni çıkış noktasında aynı ismin yer alması : John Carmack. First Persone Shooter’da Half Life’ın açtığı kapılardan geçen, hatta bazı noktalarda ön ayak olan Quake, yeni bir üç boyutlu deneyim yaşatmıştı. Herkes seride sonra ne olacak diye beklerken, üstüne koya koya durdurulamadan geldi.

Quake serisinde başarılı bir ikinci oyun devamı, ortalama beklentili üçüncü oyundan sonra yeni oyun için kolları sıvayan ID Software, bu sefer kardeş kuruluş olan Raven Software’e işi devretmişti. Heretic’ten tanıdığımız şirket, muhtemelen benzer bir altyapı ile birlikte Quake 4’ü ele alacaktı.

Üçüncü oyunda bir nebze geride kalmaları multiplayer modundan kaynaklandı. Quake bir turnuva oyunu değil, single player oyunu idi. Oyuncuların isteklerini doğru biçimde değerlendiren yapımcılar bu moda yüklenerek başarılı bir iş çıkardılar. Hikayeden öte silah ve karakter tasarımlarının ön planda olduğu Quake’de gelen çalışmaların hepsi oyuncuların seveceği tarzdaydı.
Hepimize konfigürasyon sorgulatan, sınırları zorlayan grafiklerle piyasaya çıktı. Benzer yıllarda çıkan Doom 3 ile benzer özellikleri taşıması da aşikardı.

Açık dünya olmaması nedeniyle bazı alanlarda kısıtlanan Quake’in yüklendiği yer tabii ki grafikler ve oynanabilirlik olacaktı. Fakat bazı noktalarda Quake oyuncularının pek alışık olmadığı gelişmelere de yer verdi Quake 4. Artık araç kullanabilecektik az da olsa. Var olan ilerlemede farklı dizaynlar görebilecektik.

Yine de genel yapısı ile dar mekanlarda ilerlemeye devam ediyoruz. Bazı boss savaşlarında açık alanları ve daha grafik özelliklerini belli eden renkli mekan tasarımları görmekteyiz.

Merak edilen silahlar, Blaster, Machinegun, Shotgun gibi standart olanların yanı sıra, Hyperblaster, Railgun, Lightning Gun, Rocket, Grenade Launcher gibi silahlarımızda mevcut.

Grafiksel anlamda yeterince tatmin edici sonuçlar veriyor Quake 4. Yüksek donanım istemesi oyun akıcılığında bir adım geride kalmasına sebep oluyor. Yine de bu görsellikte bir oyun oynamak gözünüzün başka şeyleri tam görememesi demek.

Oyundaki meslekler, özelliklerine göre ayrılıyor. Medic, sağlık konusunda iyi iken, Engineer ise zırh tamiri yapabiliyor. Düşmanların özellikleri de tiplerine göre değişiyor. Bazı düşmanlar roketle rahat ölürken, bazıları avantajlı olabiliyor. Ama bir silaha avantajı var ise başka bir silaha dezavantajı oluyor.

Düşmanlar, Berserker, Gladiator, Gunner, Iron Maiden gibi isimlerde yer alıyor. Berserker bir anda önünüze fırlayıp sizi bir anda şok edebiliyor. Gladiator, büyük olmasına rağmen kolayca haklayabileceğiniz bir düşman (nasıl öldürüleceğini keşfetmeniz gerekiyor), Gunner, yavaş ama güçlü bir düşmanken, Iron Maiden ise hareketli bir hedef olmayı başarıyor.

Grafikten sonra müzik ve seslere de baktığımızda, yine başarılı bir çalışma görüyoruz. Karakter dizaynı ve karaktere özgü sesler, oyunun değerini artırıyor.

Senaryodaki eksiklikler, hikaye modunun uzatılmasına rağmen genel anlamda bakıldığında çok farklı bir deneyim sunmaması (strooglaştırma süreci biraz ilgi çekici – bir çeşit yeni ırk yaratma çabası başarısız olursa zombiye dönüşülüyor), diğer vaat edilen özelliklerin tam istenilen seviyede olmaması gibi durumlardan öte, grafiklerin güzelliği tüm değişkenleri rahatlıkla kapatıyor. Tabii bu grafikteki bir oyunu çalıştırabilecek sistemi sağladığınızda.

Quake 4, kendi tarzında gidebileceği tüm noktalarda bir ilerleme sağlamış. Oyuncuların beklentilerinin çoğuna cevap verebilmiş durumda.

Quake 4 Sistem Gereksinimleri
İşletim Sistemi : Windows 2000/XP
İşlemci : Pentium 4 veya Athlon X
Ram : 512 MB
Harddisk Alanı : 2.8 GB
Ekran Kartı : 64 MB VRAM, (NVIDIA GeForce3 Ti+ / ATI Radeon 9700+)
DirectX : 9.0c
Artıları
  • Çok iyi hazırlanmış single player modu
  • Silah yükseltmeleri oyuna derinlik katmış
  • Çıktığı yıla göre oldukça iyi grafikler
Eksileri
  • Multiplayer olarak Quake 3'ün üstüne pek çıkılamamış
  • Araç kısımları oyunun gerisinde kalmış