Fifa 2002 ikon

FIFA 2002 İndirme Sayfasına Yönlendiriliyor

Oyun dosyası başka bir sitedeki kaynaktan ücretli olarak indirilecektir. Siteye gitmek için yandaki butonu kullanın...
Siteye gitmek için tıklayın..

Üç korner bir penaltı

Yıllar yılları kovaladı, EA Games futbol oyunlarını. Piyasayadaki durgunluğunu FIFA 2001 ile kıran EA Games, FIFA 2001’in hemen peşinden FIFA 2002’yı çıkarma gereği duydu. Fakat bu tür durumlarda peş peşe oyunlar çıkarmanın riski vardır. FIFA da 2002’de bu riskin yan etkilerini görmüş oldu. Her şey güllük gülistanlık gider iken yama ve güncelleme paketleri çıkarmak yerine yeni bir oyun ile piyasaya çıkan EA Games açıkçası FIFA 2002 ile biraz bocaladı. FIFA 2001’in üzerine pek bir değişiklik yapılmayan oyunda kadrolar bile neredeyse aynı. Hatta Türkiye Süper Ligi maalesef FIFA 2001’de de yok. Bu da biz Türk oyun severleri oldukça üzüyor.

Grafik motoru FIFA 2001 ile aşağı yukarı aynı olan oyunda grafik anlamında pek fazla değişim ve gelişme gözükmüyor. Ses performansında da öyle ahım şahım bir değişme yok. Hatta oyun kontrolleri de, yapay zekası da FIFA 2001 ile hemen hemen aynı duruyor.

Bunun dışında FIFA 2002’de tamı tamına 213 adet futbol kulübüne yer verilmiş. Bu takımların içerisinde tek Türk takımı olarak Galatasaray var. Galatasaray “Rest of World” adlı bir sekmenin içerisindeki 15 takımdan biri olarak bu menüde yer alıyor. Peki, Yimpaş Yozgat Spor ile oynamak isteyenler ne yapacak? Aslında Game Modes menüsünün içerisindeki Customise seçeneği ile kendinize oyuncular oluşturarak bir takım kurmanız mümkün. Eğer oyun konusunda çok takıntılı biri iseniz bu menüde yer alan diğer bir seçenek olan Transfers seçeneği ile oyuncuları başka kulüplere transfer edebilirsiniz. Bu da oyunun veri tabanında geliştirmeler yapabilmemize imkan tanımış. Hani FIFA 2002 bocalamış derken, kötü ve oynanmaz gibi bir şey söylemedik. Sadece FIFA 2001’in üzerine pek bir şey konulmamış, o kadar. Hele bir de “Rewards” menüsü var ki akıllara ziyan. Buradan çeşitli gizli turnuvalar açıp, hileleri aktif edebiliyorsunuz. Yahu arkadaş bari futbol oyununa böyle hile hurda koymayın desek de olmuş bir kere.

Bizi oyundan en çok uzaklaştıran şey olan ta Fizan’daki oyuncunun ayağına nokta atışı ile pas atma mantıksızlığı olan bir FIFA klasiği, FIFA 2002’de giderilmiş. Artık düzgün pas ve ortalar için topun şiddetini ve pas vereceğiniz yönü de ayarlamak zorundasınız. Bu oyuna gerçekçilik getirerek biraz olsun iyi bir çalışma olmuş ama henüz yeterli değil. Ayrıca “yok arkadaş ben böyle oynayamam, en iyisi eski usul” diyorsanız FIFA 2002 bunu da düşünmüş ve “Ayarların” içerisinden bunu ayarlayabilme seçeneği sunmuş. Eski usul oynayabilmek için “Expert Passing ve Expert Shooting” seçeneklerini deaktif hale getirmeniz yeterli olacaktır. Bundan sonra istediğiniz mesafeden istediğiniz futbolcuya ayağa pas atabilirsiniz. Tavsiye ediyor muyuz “Hayır”.

Oyunda bir diğer değişiklik de gelen her ortada voleye, röveşataya kalkan oyuncu artistliklerinin önüne geçmek olmuş. Böylece her ortaya her oyuncu Maradona gibi uçup hareketler çekemiyor. Bu gelişme bizi oldukça mutlu etti. Ayrıca oyun zihniyeti de azıcık değiştirilmiş. Şöyle ki ayağına topu alan çıkışa kalkarak gol atmaya gidemiyor. Daha güçlü bir rakip baskısı ve zor bir oyun mantığı söz konusu. Artık bol gollü maçların yaşanmayacak olması da bizi mutlu etti. Yani anlayacağımız üzere FIFA 2002, görselliğe değil de PES gibi gerçekçiliğe önem vermeye başlamış. Bu da aslında oldukça iyi bir gelişme ve FIFA’nın kalitesini de arttırıyor. FIFA oyunlarını sırasıyla oynamış biri iseniz FIFA 2002’yi de oynamanızı tavsiye ederiz, eğer FIFA 2001’i oynamamış iseniz. Çünkü aşağı yukarı aynı ara birime ve mantığa sahip oyunlar. Pek köklü bir değişik yok. Peki, FIFA 2002 oynanamaz bir oyun mu, kesinlikle hayır. FIFA severler gönül rahatlığı ile oynayabilirler. Keyifli oyunlar.

Artıları
  • Önceki oyunlara göre daha gerçekçi
  • Pas sistemi iyileştirilmiş
  • Takım savunması geliştirilmiş
Eksileri
  • 2001 oyununa göre pek geliştirilememiş
  • Türkiye Ligi yer almıyor